Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Baba, sękacz i mazurek, czyli klasyczne ciasta na święta wielkanocne [PRZEPISY]

mad
Gotowi na wielkie wielkanocne pieczenie? Zobacz przepisy na klasyczne ciasta na święta. Na zdjęciu obłędny mazurek czekoladowy z orzechami.
Gotowi na wielkie wielkanocne pieczenie? Zobacz przepisy na klasyczne ciasta na święta. Na zdjęciu obłędny mazurek czekoladowy z orzechami. Fot. archiwum
Baba, sękacz i mazurek. Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez tych pysznych klasycznych ciast. Zebraliśmy dla Was przepisy na te świąteczne wypieki. Z babą poradzicie sobie bez problemu, sękacz to czasochłonne ciasto, ale warte każdej spędzonej minuty w kuchni, a mazurek czekoladowy z orzechami zachwyci wszystkich. Gotowi na wielkie wielkanocne pieczenie?

Tradycyjna Wielkanoc w Polsce nie może obejść się bez różnych rodzajów ciast. Wszak kojarzą się z tymi świętami na równi z jajkami, żurkiem i białą kiełbasą.

Spis treści

Łatwa babka wielkanocna [PRZEPIS]

Babka wielkanocna.
Babka wielkanocna.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do posmarowania formy:

  • 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej lub mielonych migdałów

Na wierzch:

  • cukier puder lub lukier

Wykonanie babki wielkanocnej
Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22 - 25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
Masło roztopić. Do letniego tłuszczu dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Odstawić.
Do większej miski wbić jajka o temperaturze pokojowej, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na gęstą, jasną i puszystą masę. W między czasie dodać cukier z prawdziwą wanilią.
Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Do ubitych jajek dodać mieszanką mąki i delikatnie zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Do ciast wlać masło i znowu zmiksować do połączenia się składników. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągnąć i ostudzić. Ostudzoną babkę można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i np. obranymi migdałami.

Sękacz wielkanocny [PRZEPIS]

Sękacz wielkanocny.
Sękacz wielkanocny.

Składniki:

  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g cukru białego kryształu 
  • 7 jajek (L) białka i żółtka osobno 
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • zapach pomarańczowy lub waniliowy
  • 3 łyżki wódki
  • polewa czekoladowa

Wykonanie sękacza
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
Foremkę o wymiarach ok. 35 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.
Mąki, proszek do pieczenia i sól, połączyć, wymieszać dokładnie, odstawić.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą, jasną masę (najlepiej płaską końcówką).
Kiedy masa jest dokładnie wymieszana, po jednym dodawać żółtka, cały czas miksować na średnich obrotach miksera. Dodać zapach.
Kiedy wszystkie żółtka są już bardzo dokładnie wymieszane z masą maślaną, wsypać mąki i na niskich obrotach wymieszać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Wlać wódkę i ponownie wymieszać, krótko, wystarczy że ciasto będzie jednolite i gładkie.
Z białek i szczypty soli ubijać pianę, stopniowo dodawać cukier kryształ. Miksować na wysokich obrotach. Powinna powstać sztywna i lśniąca piana.
Teraz połączyć pianę z ciastem. Najpierw do ciasta dodać kilka łyżek piany i energicznie wymieszać, tak aby rozluźnić ciasto.
Następnie dodać pozostałą pianę i teraz już delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia składników.
Nie za długo, żeby piana nie opadła.
Czas na nakładanie poszczególnych warstw sękacza, można to zrobi na dwa sposoby:

1. Do rękawa cukierniczego z gładką tylką nałożyć ciasto. Na dno foremki wycisnąć warstwę ciasta, lekko wyrównać przy pomocy noża.
2. Łyżką lub łopatką nałożyć niewielką ilość ciasta i dokładnie rozsmarować je nożem.

Foremkę wstawić do gorącego piekarnika - 190 st. C. z termoobiegiem i piec 5-7 min, ciasto powinno nabrać ciemno złotego koloru.
Kiedy pierwsza warstwa jest już upieczona, wyjąć foremkę i nałożyć kolejną warstwę ciasta. Po nałożeniu każdej warstwy ciasto włożyć do piekarnika.
Czynność powtarzać do momentu, kiedy wykorzystamy całe ciasto.
Upieczony sękacz wystudzić w foremce, na kuchennej kratce. Kiedy ciasto jest zupełnie zimne obrysować je dookoła ostrym nożem i wyjąć z foremki.
Przewrócić foremkę do góry dnem, ciasto bardzo ładnie wyjdzie z naczynia.
Możemy udekorować polewą czekoladową, potłuczonymi orzechami lub migdałami.

Mazurek czekoladowy [PRZEPIS]

Mazurek czekoladowy z orzechami.
Mazurek czekoladowy z orzechami.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo

  • orzechy do dekoracji

Wykonanie
Składniki ciasta wymieszać, uformować kulkę i włożyć do schłodzenia do lodówki na 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 20x30 cm i przełożyć do formy. Przy brzegach należy utworzyć wyższy rant, ciasto nakłuć widelcem i ponownie włożyć do lodówki na 20 minut.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Włożyć formę z ciastem do pieca i piec przez około 35-40 minut. Na wystudzonym cieście rozprowadzić powidła śliwkowe.
Śmietankę umieścić w garnku i podgrzać. Drobno posiekaną czekoladę dodać do śmietanki i gdy zacznie się rozpuszczać - wymieszać. Rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką wylać na powidła śliwkowe. Mazurka udekorować orzechami.
Przepisy szefa kuchni w Dworze Korona Karkonoszy

Zobacz też inne przepisy na wielkanocne przysmaki:

od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska