Jak zorganizować bankiet firmowy?

    Jak zorganizować bankiet firmowy?

    Artykuł sponsorowany

    Aktualizacja:

    Gazeta Krakowska

    Jak zorganizować bankiet firmowy?
    1/9
    przejdź do galerii
    Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowego uczczenia i w każdej firmie, wcześniej czy później, pojawi się okazja do zorganizowania bankietu. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę, żeby to wydarzenie było sukcesem zarówno firmy, jak i osoby odpowiedzialnej jego organizację.
    Lokalizacja
    W zależności od skali niektóre przyjęcia są planowane z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. Z pewnością łatwiej znaleźć miejsce na bankiet dla 50 osób, ale już przyjęcia około 100 osób (i większe) wymagają bardziej czasochłonnego planowania.
    Miejsce bankietu jest ważne nie tylko ze względu na samą lokalizację i łatwy dojazd dla gości. Również dlatego, że wnętrza, jakość i wygląd potraw, obsługa, atrakcje dodatkowe i współpraca przy organizacji wpływają na ostateczną ocenę bankietu przez gości. Aktualnym trendem w organizacji bankietów jest wybór miejsc, które zachwycą gości atmosferą, niebanalną aranżacją czy ciekawą historią miejsca. Nie tylko zatem restauracje w hotelach – wspaniałą lokalizacją może być muzeum, statek czy browar.

    Jako miejsce na bankiety Kraków od wielu lat cieszy się ogromnym powodzeniem. Nasi goście niezwykle cenią sobie piękne, historyczne wnętrza naszej restauracji browarnej – mówi Marta Skorupska, Event Manager w Browarze Lubicz w Krakowie www.browar-lubicz.com.pl/bankiety Miejsce, w którym piwo warzono już w XIX wieku i duch starego browaru sprawiają, że oprawa wydarzenia od razu nabiera niecodziennego charakteru.

    Menu
    Okazją do przygotowania bankietu mogą być jubileusze, podsumowania roku, zmiany personalne, promocja produktów czy samej firmy. Jednak niezależnie od okazji warto zadbać, by wszystko było zapięte na ostatni guzik. Menu dopasowane do charakteru wydarzenia, eleganckie nakrycia i piękna oprawa to podstawa udanego przyjęcia. Przyjęcie zasiadane z kolacją serwowaną to idealne rozwiązanie dla bardzo formalnych spotkań. W przypadku spotkań promocyjnych warto wybrać formę koktajlową. W tym przypadku jedzenie w trakcie bankietu ma formę tzw. finger food czyli przekąsek łatwych do zjedzenia na stojąco.

    W trakcie bankietu goście najchętniej piją wino, lokalne piwo czy napoje bezalkoholowe. Czasem również mocniejsze alkohole i tę kwestię szczególnie warto ustalić wcześniej. Czy goście mają nieograniczony dostęp do baru, czy też może limitujemy ilość dostępnych alkoholi. Wpływ na to ma zarówno budżet, jak i charakter samego przyjęcia.

    Atrakcje towarzyszące i szczegóły
    Oprócz wybrania odpowiedniego miejsca i menu konieczne jest też zadbanie o część merytoryczną czyli prezentacje i przemówienia oraz artystyczną czyli występ wokalisty, kabaretu, iluzjonisty czy innej formy wizualnego uatrakcyjnienia przyjęcia. Często miejsca, w których organizowane są bankiety same mają w ofercie różne atrakcje, takie jak warsztaty kulinarne, degustacja piwa czy oprowadzanie po browarze. Warto dopytać o szczegóły – bankiety w Krakowie mogą być wyjątkowo atrakcyjne dla gości.

    Nie wolno zapominać miejscu przywitania– odpowiedniej recepcji, w której hostessy wskażą gościom drogę do miejsca bankietu, odbiorą wizytówkę czy potwierdzą obecność zgodnie z listą zaproszonych gości.
    Warto pomyśleć również o upominkach dla gości na zakończenie spotkania. Jeśli mamy gości spoza Polski miłym gestem będą prezenty związane z Polską czy lokalnymi tradycjami.

    Bankiet w Krakowie, w którym biorą udział goście z innych miast czy krajów to zawsze dobra okazja do pochwalenia krakowskimi specjałami czy, tak jak w naszym przypadku, piwem warzonym w Browarze Lubicz – mówi Marta Skorupska. Piękne opakowania z grafiką nawiązującą do XIX wiecznych tradycji i piwo, które zdobyło gusta jurorów na profesjonalnych konkursach będą z pewnością prezentem docenionym przez gości takiej uroczystości.

    Trzy, dwa, jeden….START!
    Żeby dopiąć wszystkie szczegóły warto być na miejscu bankietu 2-3 godziny przed rozpoczęciem i z osobą odpowiedzialną na miejscu przejść przez wszystkie szczegóły wydarzenia, sprawdzić drobiazgi, zrobić próbę prezentacji, nagłośnienia, powtórzyć scenariusz.

    A później tylko powitać gości, udzielić im wskazówek i jeśli wszystko było dobrze przygotowane, to cieszyć się z dobrze zaplanowanego i zrealizowanego bankietu.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Polecamy

    OSOBOWOŚĆ ROKU 2016 [KONIEC GŁOSOWANIA]

    OSOBOWOŚĆ ROKU 2016 [KONIEC GŁOSOWANIA]

    Wybieramy najlepsze stacje narciarskie [GŁOSOWANIE]

    Wybieramy najlepsze stacje narciarskie [GŁOSOWANIE]

    Pokochaj wygodę i oszczędności z Orange Love (materiał informacyjny Orange)

    Pokochaj wygodę i oszczędności z Orange Love (materiał informacyjny Orange)