Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słone ceny nad Bałtykiem. Podliczamy, ile kosztują wakacje nad polskim morzem

Tomasz Jabłoński
Marcin Sikora
Tygodniowy pobyt czteroosobowej rodziny nad polskim morzem może przyprawić o finansowy ból głowy. Wakacje nad Bałtykiem do tanich nie należą – szczególnie jeśli urlopowicze stołują się „na mieście”, zajadają goframi i smażonymi rybami.

Kwatera, pensjonat, apartament

Oczywiście główny koszt pobytu to cena noclegów. Im nadmorska miejscowość jest bardziej prestiżowa, tym cena wyższa. Im bliżej morza, tym drożej. Im wyższy standard pokoju, tym więcej trzeba za niego zapłacić. Minimalna stawka za pobyt jednej osoby na kwaterze prywatnej to 35 zł – 40 zł. Oczywiście za taką cenę nie należy spodziewać się fajerwerków. Wczasowicz otrzymuje pokój, którego wyposażenie czasami pochodzi nawet z lat 90. Za 50 zł – 60 zł warunki są już o wiele lepsze. W pokoju jest już wówczas internet, czajnik, a nawet lodówka.
W nowoczesnych pensjonatach, których w nadmorskich miejscowościach z roku na rok przybywa, ceny pokojów zaczynają się od ok. 65 zł za osobę.
I tak np. za pobyt w pensjonacie w Grzybowie (przedmieścia Kołobrzegu) za pokój 4-osobowy trzeba zapłacić 240 zł, pokój dla dwóch osób kosztuje 160 zł. Pensjonat jest nowy, znajduje się 200 metrów od plaży, a goście mają do dyspozycji przestronne pokoje z łazienkami, balkonami, na każdej kondygnacji jest w pełni wyposażona kuchnia. Internet, czajnik, telewizor LED w standardzie.
Pozornie najdroższe są apartamenty. Za ich wynajem trzeba płacić od 210 zł do 280 zł za dobę. Ta opcja noclegu może okazać się jednak stosunkowo tania. Apartamenty mają zwykle 35 – 45 mkw. – minimum 2 pokoje, kuchnię i łazienkę, czasami są piętrowe. Zwykle swobodnie może w nich spać do sześciu osób. Dlatego koszt w rozbiciu na osoby nie wychodzi aż tak duży.
Podsumowując koszty noclegów dla 4-osobowej rodziny (siedem noclegów) – w opcji najtańszej 980 zł (zwykłe kwatery), 1680 zł (nowoczesny pensjonat), 1960 (apartament).

Markety hamują zapędy sklepikarzy

Tak jak w nadmorskich miejscowościach przybywa pensjonatów, tak samo dużo pojawia się minimarketów i dyskontów spożywczych. Nawet w rejonie najmniejszych nadbałtyckich miejscowości swoje sklepy mają: Lidl, Biedronka, Polo Market, Kaufland. Dzięki temu ceny w nadmorskich delikatesach, warzywniakach i sklepikach spożywczych nie przyprawiają wczasowiczów o ból głowy, choć wciąż są bardzo wysokie.
I tak np. bułki – 0,60 zł, masło łaciate – 5,50 zł, pepsi 2 litry – 6 zł, woda niegazowana smakowa 1,5 litra – 4,5 zł, napój Kubuś play – 2,50 zł, arbuz – 4 zł kg, banany – 6 zł kg, winogrona – 14 zł kg, jabłka – 4 – 5 zł kg.

Zupa dnia i łosoś z grilla

Stołowanie się w restauracjach i wieczorne wizyty w kawiarniach na lodach i gofrach to kolejna wakacyjna studnia bez dna. Przeciętnie za talerz zupy trzeba zapłacić od 5,5 zł do 9 zł – gdzieniegdzie można trafić tzw. zupę dnia, która kosztuje 4 – 5 zł za talerz. Drugie danie – najczęściej zamawiane – filet z kurczaka, ziemniaki/frytki, surówka to wydatek od 13 zł do 20 zł. Porcja frytek przeciętnie kosztuje 5 – 6 zł, udko z kurczaka – 8 – 11 zł, pierogi (7 – 9 sztuk) – 10 – 12 zł. W podobnej cenie są naleśniki – 12 zł za trzy sztuki. Za zapiekankę, hamburgera i tzw. kręconą frytkę wczasowicze płacą od 6 zł, 4 – 5 zł kosztuje hot dog. Piwo w pubie to wydatek od 6 zł, w restauracjach od 10 zł za kufel o pojemności pół litra.
Najdroższe nad morzem są... ryby – zarówno smażone, jak i wędzone. I nie ma większego znaczenia, czy dorsz smażony jest w Sopocie na Monciaku, czy w niewielkiej smażalni w Sianożętach. Trzeba za niego zapłacić od 6,5 do 9 zł za... 100 gramów. Najtańsza flądra kosztuje zwykle od 5 – 6 zł za 100 gramów. Lepsze gatunki ryb, jak np. sandacz – 9 – 11 zł za 100 gramów, łosoś 6 – 9 zł za 100 gramów, halibut 7 – 8 zł za 100 gramów. Ryby z pieca lub grilla kosztują zwykle ok. 15 procent drożej. Za dwudaniowy obiad dla 4-osobowej rodziny trzeba zapłacić minimum 72 zł, czyli ponad 500 zł za tydzień. Jeśli od czasu do czasu w jadłospisie pojawią się smażona ryba, wieczorne piwo i coś słodkiego, np. gofry, cena rodzinnego obiadu wraz z deserem podskoczy nawet do 150 zł za... dzień.
Sporo trzeba też zapłacić za ryby wędzone: halibut od 50 – 60 zł za kilogram, węgorz od 120 zł za kilogram, łosoś dzwonka od 50 zł za kg, karmazyn 35 zł za kg, dorsz 20 zł za kg, flądra 15 zł za kg, maślana 60 zł za kg.
Miłośnicy gofrów, lodów świderków, lodów gałkowych i włoskich też wydadzą sporo. Gofr z bitą śmietaną i owocami kosztuje od 7 zł do 11 zł. Gałka loda średnio 3 – 4 zł. Lody świderki 4,5 zł mały, 6 zł duży.
Sporo trzeba zapłacić za wszelkiego rodzaju dmuchane zabawki, piłki, pontony i materace. Dmuchany ponton dla kilkulatka, który w sklepie w Łodzi kosztuje 14 zł, nad morzem 35 zł, materac kupiony w Łodzi za 19 zł nad morzem kosztuje 45 zł. Zestaw dla dzieci do piasku (szpadelek, wiaderko, kilka foremek, sitko) w Łodzi to wydatek do 10 zł, nad morzem jeszcze raz tyle.
Podróż z Łodzi nad Bałtyk samochodem to kolejne 300 – 400 zł...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany