Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jeden z najlepszych polskich kucharzy gościł w Wadowicach [WIDEO, ZDJĘCIA]

Robert Szkutnik
Robert Szkutnik
Krzysztof Gawlik mistrz kucharski podał wspaniały tort
Krzysztof Gawlik mistrz kucharski podał wspaniały tort Robert Szkutnik
Restauracja Ogrodowa w Wadowicach obchodziła swoje siódme urodziny. O dobrą kuchnię zadbał mistrz kucharski Krzysztof Gawlik. Nie zabrakło dobrej muzyki, a wieczorem wystąpiła lubiana przez wadowiczan wokalistka Angelika Kot.

WIDEO: Krzysztof Gawlik opowiada o swoim zawodzie

Autor: Robert Szkutnik, Gazeta Krakowska

Mistrz kucharski Krzysztof Gawlik przyjechał w niedzielę do Wadowic, aby swymi umiejętnościami i wyszukanymi smakami potraw zadziwić mieszkańców, którzy przyszli na jubileusz 7-lecia działalności restauracji Ogrodowa. Przez całe popołudnie odwiedzający lokal mogli podglądać kulinarne sztuczki i przygotowywanie dań według przepisów Krzysztofa Gawlika, który jako jeden dwóch kucharzy w Polsce uzyskał zloty medal World Master Chefs Society. W swojej wędrówce kulinarnej poznał on różnorodność światowej gastronomii.

Pracował m.in. we włoskiej restauracji „Rottiseria" w Bassano del Grappa , w restauracji „Arche Noah" w Wiedniu, był szefem kuchni i managerem w restauracjach: „Bożena B&B" w Nowym Jorku oraz w „Antipasti i Fandango" w Arizonie, a także w "Boardwalk" w Lake George w USA. Tam uzyskał prestiżowy tytuł Executive Chef na New York University of Technology. Jest też członkiem ogólnoświatowej organizacji zrzeszającej najlepszych kucharzy i jej europejskiego odpowiednika, a także autorem menu wadowickiej restauracji.

- To połączenie prostej kuchni włoskiej, meksykańskiej, amerykańskiej i polskiej z dodatkiem papieskiego wina Carlum - mówi Krzysztof Gawlik. Sam bardzo lubi takie smaki, zaś specjalizuje się w potrawach z owoców morza. Jak zdradził Gazecie Krakowskiej, jego potrawy muszą być robione ze świeżych produktów. Dlatego mule przywozi się do Wadowic wprost z Holandii, a z kuchni restauracyjnej w Wadowicach kazał wyrzucić mikrofalówki. Na urodzinach restauracji podano oczywiście wielki tort z polewą z białej czekolady a zagrał kwintet Brass Land i zaśpiewała Angelika Kot, wadowiczanka i uczestniczka programu The Voice of Poland.

Zobacz najświeższe newsy wideo z kraju i ze świata
"Gazeta Krakowska" na Youtubie, Twitterze i Google+
Artykuły, za które warto zapłacić!
Sprawdź i przeczytaj

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska