Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Brzesko-Bochnia: Dobry chleb z dobrych rąk. Wygrała piekarnia i "chleb biskupi" z Dębna

Małgorzata Więcek-Cebula
Drugie miejsce w naszym rankingu zdobyła piekarnia PSS Społem w Bochni,  firma, która w tym roku obchodzi 95. urodziny
Drugie miejsce w naszym rankingu zdobyła piekarnia PSS Społem w Bochni, firma, która w tym roku obchodzi 95. urodziny Dominik Wełna
Piekarnia Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Dębnie zwyciężyła w naszym plebiscycie "Dobry chleb z dobrych rąk". A chleb żytni zwany potocznie "biskupim" zdaniem Czytelników "Tygodnika Brzesko-Bocheńskigo" jest najlepszym w regionie brzesko-bocheńskim.

Walka o zwycięstwo toczyła się do ostatniej chwili. O pierwsze miejsce walczyła piekarnia z Dębna, która w zasadzie od początku prowadziła w naszym rankingu. Tuż za nią była piekarnia PSS Społem w Bochni. Obie pokazały, że cieszą się ogromnym poparciem. Na zwycięską piekarnię z Dębna oddano 1046 głosów, na bocheńską, drugą w naszym rankingu 1025. Kolejne zakłady były daleko za nimi.

Gorąca noc
Plebiscyt, który trwał od 13 czerwca, został rozstrzygnięty w nocy z 17 na 18 lipca. - Oj, to była bardzo nerwowa noc - wspomina Kazimierz Roczniak, szef piekarni GS z Dębna. Do ostatniej chwili nie byliśmy pewni, czy się nam uda, nerwy były więc potworne - dodaje.

Ale udało się. Czytelnicy "Gazety Krakowskiej" uznali, że wypiekany w Dębnie chleb żytni jest najlepszy w regionie. To prawdziwy rarytas, którego produkcja trwa około 12 godzin. Najpierw powstaje zaczyn, później ciasto, które rośnie w niewielkich koszyczkach. Sam chleb wypieka się w ogromnym piecu chlebowym, gdzie temperatura sięga 210 stopni Celsjusza. Powstaje on wyłącznie z naturalnych składników, bez jakichkolwiek ulepszaczy.

- I dlatego tak wybornie smakuje. Można go jeść przez cały tydzień, musi być jednak przechowywany w odpowiednich warunkach, najlepiej w zwykłej bawełnianej ściereczce - zapewnia szef piekarni.

Wie, co mówi, bo na chlebie zna się jak nikt inny. Pracę w piekarni zaczynał wiele lat temu jako uczeń. Później był pracownikiem, brygadzistą, by w końcu objąć kierownictwo w tym zakładzie. Sporym, bo zatrudniającym siedmiu piekarzy. Wszyscy oni wyznają zasadę, że prawdziwy chleb nie może mieć ulepszaczy, musi być upieczony z naturalnych składników. Najlepszych, jakie są dostępne na rynku.

Dla biskupa
Flagowy produkt tego zakładu - chleb żytni - wypiekany jest tylko w piątki i soboty. W te dwa dni powstaje około 1000 bochenków. Wszystkie schodzą "na pniu". - Po ten nasz chleb ludzie przyjeżdżają z całej okolicy - tłumaczy jedna z ekspedientek GS w Dębnie.

Chleb żytni wypiekany jest w Dębnie od dwóch lat. Pierwsze bochenki przygotowano na wizytę biskupa w zlokalizowanej dwie wsie dalej Bielczy. - Potrzebny był taki tradycyjny chleb, długo szukano kogoś, kto go przygotuje, w końcu padło na nas. I tak już zostało - wyjaśnia pan Kazimierz. Ponoć biskup, który wówczas wizytował Bielczę, był pod wielkim wrażeniem pachnącego bochna.

Kołacze jadą do Watykanu
Furorę już nie w Bielczy, ale w Watykanie robią także drożdżowe kołacze z serem i śliwami, które piekarze nieraz wysyłali do Stolicy Apostolskiej. Pierwszy raz spróbował ich przebywający w Dębnie ksiądz, który na co dzień pracuje przy papieżu. Tak bardzo mu smakowały, że poprosił, by mu je przesłać do Włoch. Piekarnia w Dębnie słynie też ze wspaniałych bułek, a także pieczywa pełnoziarnistego.

- Asortyment jest dość spory, każdy znajdzie coś dla siebie - przekonuje szef piekarni. Pieczywo Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska można kupić w sklepie zlokalizowanym przy piekarni, a także we wszystkich dziesięciu spółdzielczych sklepach oraz kilku prywatnych punktach handlowych na terenie gminy Dębno.

Od dziś piekarnia Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska, która na rynku funkcjonuje już od ponad pięćdziesięciu lat, może się szczycić tutułem najlepszej w regionie, a chleb żytni - tytułem najlepszego, jaki powstaje na terenie powiatu bocheńskiego i brzeskiego.

Wyniki plebiscytu

Plebiscyt, w którym wybieraliśmy najlepszą piekarnię i najsmaczniejszy chleb, trwał od 13 czerwca do 18 lipca. W tym czasie można było głosować za pomocą kuponów i SMS-ów.

Najwięcej głosów, bo 1046 zdobyła piekarnia GS w Dębnie.
1025 głosów oddano na piekarnię PSS Społem w Bochni.
162 głosy oddano na piekarnię Zbigniewa Bednarza z Bochni.
100 głosów napłynęło na rodzinną piekarnię Barbary Ciepieli z Bochni.
81 głosów oddano na piekarnię Marii Halik z Brzeska.
74 głosy oddano na piekarnię PSS Społem w Brzesku.
5 głosów napłynęło na piekarnię Jerzego KIjowskiego z Czchowa.
Nikt nie oddał głosu na piekarnię Cornetto z Bochni.

CO TY WIESZ O WIŚLE? CO TY WIESZ O CRACOVII? WEŹ UDZIAŁ W QUIZIE!"

"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+
Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska