Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

13. Festiwal Pierogów w Krakowie za nami. Które wygrały? [ZDJĘCIA, WIDEO]

red.
13. Festiwal Pierogów w Krakowie za nami. Jury za najlepsze uznało pierogi z „Suską”. Publiczność wybrała pierogi św. Franciszka z Asyżu.

Autor: Marcin Karkosza

Pierogi z „Suską” to pomysł firmy „Magi” z Trzciany. W miękkim i delikatnym cieście zamknięty został smak wędzonej śliwki węgierki „suski sechlońskiej”, faszerowanej orzechami włoskimi i miodem lipowo spadziowym. Całość doprawiona jest kruszonką z bułki tartej, miodu i rumu. Twórcy tych pierogów otrzymali w nagrodę przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami.

Najlepsze pierogi według publiczności to przysmak św. Franciszka z Asyżu. W cieście znalazły się: farsz z kaczki zagrodowej, świeża figa i bazylia cytrynowa. Statuetkę Kazimierza Wielkiego za te pierogi otrzymała restauracja „Polskie Smaki”.

W konkursie rywalizowało 18 producentów pierogów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska